15. veljače 2024.

Predstavljeni rezultati instrumenta NextGenerationEU

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj u suradnji s centrom EUROPE DIRECT Splitsko-dalmatinske županije u četvrtak je predstavilo rezultate provedbe instrumenta Europske komisije NextGenerationEU. 

Župan Blaženko Boban rekao je kako je Splitsko-dalmatinska županija prva u koju na ovaj način dolazi Europska komisija. „Do sada smo, zahvaljujući našoj ustanovi RERA, u proteklom razdoblju privukli milijardu 107 milijuna eura. Jedan segment odnosi se na zdravstvo i to primarnu zaštitu, ali i na KBC Split. Ne radi se samo o opremanju objekata, već i o ulaganju u kadar. Fokus u narednom razdoblju nam trebaju biti specijalizacije“, izjavio je župan. Dodao je kako splitskom KBC-u u ljetnim mjesecima gravitiraju gotovo milijun stanovnika. „KBC Split nam treba biti u posebnom fokusu zbog naših stanovnika, ali i zbog svih onih koji gravitiraju ovom bolničkom centru“, zaključio je.  

Voditeljica Predstavništva i voditeljica medija Europske komisije za Hrvatsku Andrea Čović Vidović Ističe kako je važno govoriti o Mehanizmu za otpornost i oporavak. „Želimo približiti segment zdravstva. Naravno, provedba i količina sredstava uvijek ovisi o državama članicama, a Hrvatska je povukla više od polovice planiranih sredstava“, izjavila je.  

Savjetnica ministra Zdravstva Antoaneta Bilić rekla je kako su u Splitsko-dalmatinskoj županiji realizirani brojni projekti za KBC i Dom zdravlja te Nastavni zavod za javno zdravstvo i Zavod za hitnu medicinu. „Nacionalni plan nam osigurava 10 milijardi eura. Mi imamo najveći postotak Nacionalnog plana. Uspješni smo po povlačenju tih sredstava i realiziralo se ukupno 120 projekata na razini Hrvatske. U zdravstvu imamo na raspolaganju 340 milijuna eura za 34 projekta. I zdravstvene projekte realiziramo u roku, a treća smo zemlja po brzini u Europskoj uniji”, rekla je Bilić. 

Ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Marko Rađa izrazio je zadovoljstvo velikim brojem specijalizacija koje se financiraju EU sredstvima. “Kroz naše projekte, a preventivno specijalizacije, u Domu zdravlja financira se 40 specijalizacija. Najviše, ukupno 34, odnosi se na obiteljsku medicinu. Mi smo jedna od županija s najvećim brojem specijalizanata. Međutim, to nisu konačne brojke jer Nastavni zavod za javno zdravstvo i Zavod za hitnu medicinu imaju svoje specijalizante. Ukupno imamo više od 70 specijalizacija u našoj županiji”, naveo je Rađa. 

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović smatra kako bi brojne projekte bilo nemoguće realizirati bez sredstava Europske unije. “KBC Split dobio je velika sredstva i da ih nije bilo, ne znam kad bismo mogli realizirati neke od ovih projekata. Imamo 4 uređaja koja već rade i koja su već pomogla pacijentima. To su najsuvremeniji uređaji koji vrlo često služe bolesnicima s malignim bolestima i djeci. Tako se smanjuju i liste čekanja. Imamo i digitalizacijsku i integraciju operacijskih dvorana te će one uskoro biti obnovljene na najsuvremeniji mogući način. Imamo i robot za robotsku kirurgiju, a u ožujku očekujemo prve pacijente koji će se tamo operirati”, najavio je Meštrović.